Stiftelsen Norsk luftambulanse

– Fantastisk følelse da vi skjønte at hjertet hans slo igjen!

Mandag 3. mars 2014 stoppet hjertet til Marthin Haugen (33) helt plutselig. Heldigvis satt han på jobben på brannstasjonen i Skien. Og heldigvis hadde kollegene hans nylig vært på kurset «Mens du venter på ambulansen». De reddet livet hans.

– Livet er tilfeldig. Tenk om det hadde skjedd mens jeg var alene i dusjen eller i bilen?

Marthin Haugen smiler til kollegene i Skien brann- og feievesen.

– Jeg er bare så takknemlig. Dere reddet livet mitt.

Bare noen uker før den dramatiske dagen i mars hadde mannskapet på brannstasjonen vært gjennom det utvidede kurset i førstehjelp og livredning i regi av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Et landsomfattende livreddende kompetanseløft som støttes av Fagforbundet og Gjensidigestiftelsen. Denne formiddagen er de samlet i forbindelse med at Norsk Luftambulanse Magasin er på besøk.

Praten går lett og ledig rundt det som skjedde. I vel fire minutter var Marthin uten hjerteslag.

– Jeg husker ingen ting fra de minuttene, men da hjertet slo igjen, det husker jeg, selv om jeg var bevisstløs. Og jeg husker at jeg var alt annet enn blid, ler Marthin.

– Jeg husker jeg var skikkelig irritert og jeg hørte hva dere snakket om. Helt utrolig å tenke på, sier han.

Marthin ble reddet av kolleger da han fikk hjertestans på jobb.

Den dramatiske mandagskvelden i mars starter som en rutinemessig kveldsvakt som operatør på alarmsentralen. Vegg i vegg holder brannmannskapene i Skien til. Mannskapet holder på med en av bilene i garasjen.

Oppe i andre etasje, der alarmsentralen ligger, blinker det fra PC-skjermer og store kartverk på veggen. Stasjonen og sentralen overvåker et stort geografisk område. Marthin Haugen trives svært godt etter et knapt år i stillingen. Han er helseutdannet og har tidligere blant annet jobbet i psykiatrien. Hjemme i Brevik har han samboer og har i alle år vært en ivrig seiler.

Sjokk er anbefalt
Klokken er like etter 23 på kvelden. Plutselig får den unge mannen et illebefinnende. Telefonen glipper ut av hånden og han synker sammen. Svein Aasmund Aasen og Rune Waksaas befinner seg i samme rom og skjønner hva som kan ha skjedd. De legger han ned på gulvet og konstaterer alvoret. Medisinsk nødtelefon 113 og kollegaene som er nede i garasjen blir varslet.

– Ta med dere hjertestarteren og kom fort, kjapp dere!

Marthin blir mørkere og mørkere i ansiktet. De setter i gang med hjerte-lungeredning. Dette har de trent på, vet hva de skal gjøre. Det er dramatiske sekunder. Hjertestarteren blir koblet til, og når den gir beskjeden om «sjokk er anbefalt» er det nesten som de ikke tror det de hører. De ser på hverandre og gjør klar. Marthins kropp kvepper til da strømmen går gjennom brystet. Noen få sekunder går. Så gir 33 åringen livstegn.

Hjertet er i gang igjen.

Samtidighetskonflikt
Litt senere kommer ambulansen. Ikke fra nærmeste ambulansestasjon, som er ved Sykehuset Telemark, men fra Porsgrunn grunnet sammenfallende hendelser. Rutinemessig rekvirerer AMK luftambulanse til sykehuset og videretransport av pasient. Men også her var det sammenfallende hendelser. I stedet for den ordinære luftambulansen, var det lyden fra en stor Sea-King til og fra sykehuset som hørtes den kvelden.

Marthin overlever og er helt frisk i dag. Mannskapet fullroser «Mens du venter på ambulansen»-kurset. Brannsjef i Skien kommune, Guttorm Liebe, er svært stolt av mannskapet sitt.

– Det å gjøre en slik innsats er ikke nytt for oss. Men denne opplæringen har gjort oss mye tryggere. Bedre kompetanse, rett og slett. Vi vet hva vi skal gjøre. Nå vet vi at vi også kan redde liv.

Alle foto: Fredrik Naumann/Felix Features