Stiftelsen Norsk luftambulanse

En Suzuki som takk

Roald Haugerud ville takke for at luftambulansen reddet hans nyfødte barnebarn. Dermed solgte han veteranmotorsykkelen og ga salgssummen til Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Tekst og foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

roald-lores-34967

–  Jeg kjenner en så enorm takknemlighet, sier bestefar Roald, med lille Max i armene.

Jeg hadde aldri trodd at det motorsykkelsalget skulle få så mye oppmerksomhet. Folk har ringt meg fra fjern og nær, og både takket og delt egne historier. Men det er vel sånt man må regne med når man legger ut et spontant innlegg på et sted som Facebook, sier Roald Haugerud med et lunt smil.

Den sindige telemarkingen glemmer aldri det som skjedde 11. juli i år: Hans nyfødte barnebarn Max sluttet å puste, bare noen dager etter at veslegutten kom hjem til Bø i Telemark.

Fant gutten blå

Datteren Åse Marit hørte en uvant lyd fra babysenga, og fant sønnen blå og livløs. Hun ringte straks 113, som instruerte samboeren Thomas i innblåsing og hjertekompresjon. Den rolige kvelden ble brått et uvirkelig mareritt.

Etter 20 minutter landet ambulansehelikopteret fra Norsk Luftambulanse utenfor huset. Da hadde Max endelig fått tegn til liv og litt bedre farge i huden.

Men idet helikopteret landet ved sykehuset i Skien, fikk babyen et nytt anfall i helikopteret, og måtte få hjerte-lungeredning igjen. Inne på sykehuset ble det flere anfall, før den vesle gutten etterhvert stabiliserte seg og ble sendt hjem ti dager senere – uten noen svar på hva som var årsaken.

– Legene snakker om at kroppen var umoden, og at det i sjeldne tilfeller forårsaker slike hendelser. Jeg er ikke i tvil om at vi lurte krybbedøden, takket være den raske hjelpen vi fikk, forteller pappa Thomas Hellekås – mens bestefar Roald sitter ved siden av, med Max i armene.

Enorm takknemlighet

– Jeg har tenkt så mange ganger på all den flaksen vi hadde, og kjenner en så enorm takknemlighet, sier Roald.

– Tenk om det hadde skjedd på natta? Tenk om ingen av dem hadde hørt lyden? Tenk om vi ikke hadde hatt helikopteret som fikk Max til sykehus på noen minutter – en tur som tar en time i bil. Hva om vi ikke hadde fått helikopteret hit? Jeg ble gående og tenke på at jeg skulle gjort noe til gjengjeld. Ute i garasjen begynte jeg å tenke på veteransykkelen som sto der. Det endte med at jeg la den ut til salgs på Facebook, forteller Roald.

En time senere står vi hjemme hos arkitekten og sambygdingen Snorre Aasen. Inne på kjøkkenet står en blå metallic Suzuki GT 125 av 1975-årgang, i perfekt stand.

Salgsannonsen som tok av

Snorre var den første som kommenterte Facebook-innlegget til Roald den sene augustkvelden, der han fortalte om hjelpen fra luftambulansen og ønsket om å donere salgssummen til Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Innlegget tok av. Det ble delt 395 ganger på kort tid, og både NRK og lokalavisene bidro med intervjuer.

roald-lores-35129

Sambygdingen Snorre Aasen kjøpte Roalds veteransykkel. Den har fått plass på Snorres kjøkken.

Prisen satte Roald til 40 000 kroner – med håp om at noen ville plusse på litt ekstra. Snorre plusset på femti prosent, og sørget for at stiftelsens arbeid med akuttmedisinsk forskning fikk et verdifullt bidrag på 60 000 kroner.

– Jeg er ikke noen motorsykkelmann, egentlig, jeg er mer Alfa Romeo-veteranbilmann, men jeg likte veldig godt at Roald valgte denne måten å støtte Norsk Luftambulanse på. Så jeg kjøpte sykkelen usett. Og det er klart; den er jo et smykke i klassisk design. Så den vil gjøre seg fint her inne på kjøkkenet – innimellom noen lufteturer på godværsdagene!

Roald nikker, med blikket på detaljene i krom og metallic lakk.

– Det er selvsagt hyggelig at sykkelen blir værende i bygda. Men enda hyggeligere at den kom til nytte for et arbeid som faktisk redder liv! Stiftelsen Norsk Luftambulanse setter stor pris på gaven, som vil gå til å gi akutt syke eller skadede enda bedre behandling når det haster mest, sier generelsekretær Hans Morten Lossius.

– Først og fremst er vi glade for at det gikk bra med barnebarnet til Roald. Så må jeg bare ta av meg hatten for engasjementet hans når han nå donerer summen av motorsykkelsalget til oss.