Stiftelsen Norsk luftambulanse

Det unike Utviklingshelikoptret

For at du skal være trygg på at hjelpen kommer når du trenger den, vil vi videreutvikle fremtidens luftambulanse.
– Å kunne gjøre det uten et helikopter blir som å skulle bli best på 100-meteren uten å bruke piggsko, sier generalsekretær Hans Morten Lossius.

Dette er grunnen til at vi har bestilt et dedikert utviklingshelikopter. Med pasienten i sentrum vil vi ved hjelp av Utviklingshelikoptret teste nye metoder, drive forskning, tenke ut av boksen og inn i fremtiden. Vi skal finne de beste løsningene og den raskeste behandlingen når det står om liv.

Fase 4
Det aller meste av det unike Utviklingshelikoptret er nå ferdig montert og installert, og om kort tid skal det opp i lufta for første gang.

Nå er helikoptret ferdig i produksjonslinjen og befinner seg på såkalt Flight Line, hvor maskinen blir klargjort for testflygning.

Helikoptret er lakkert i Stiftelsen Norsk Luftambulanses farger; rødt med gule detaljer, i tillegg til logo. Meier og deksler er satt på, og halebommen med halerotor er montert. Nå er den svært avanserte cockpiten så å si ferdig, med det nyeste innen navigasjonssystemer og avionikk. Det som er den aller første versjonen av H145 med fem rotorblader er snart klar for takeoff.

Foto: Airbus Helicopters

Sertifisering og godkjenninger må på plass
Det er gjennomført en rekke systemtester, inkludert drivstoffsystemet. Etter planen skal helikoptret ut på standard testflygninger i juli, i tillegg til at det gjennomføres tester i lufta når tilleggsutstyr er installert i maskinen. Blant annet skal det flys spesifikke tester for alle tabletholdere, radaren, kommunikasjonssystemer og cockpitkamera.

Parallelt med produksjonen og testflygingen må en rekke sertifiseringer og godkjenninger på plass. Det er det europeiske luftfartstilsynet EASA har allerede gitt sitt godkjentstempel. Når alle godkjenninger er gitt, kan helikoptret klargjøres til overtakelse i tredje kvartal i år.

Går alt etter planen vil Utviklingshelikoptret være på plass i Norge i september. Da skal det brukes i forsknings- og utviklingsprosjekter slik at pasienter kan få enda bedre hjelp i fremtiden.

Gi en ekstra støtte på 595kr, og du vil motta en helikoptermodell – som er en kopi av Utviklingshelikoptret – som takk. Se mer her!

Foto: Airbus Helicopters

Helikopteret vil bli levert høsten 2020.

Er du allerede støttemedlem, men vil bidra likevel?
Trykk her for å gi en gave!


Hvorfor er det behov for et utviklingshelikopter?

Fakta om helikoptret: