Stiftelsen Norsk luftambulanse

– Det er ingen tvil om at Hjelp 113-appen redder liv

Da Mats Grimsæth hørte rop om hjelp nølte han ikke et sekund. Han gjorde det eneste riktige, nemlig å ringe etter hjelp. Her kan du lese hans versjon av den dramatiske hendelsen på Finse.

Innlegget ble først publisert på Mats Grimsæth sin Facebookside.

I dag når jeg kitet utenfor Finse mens jeg var midt ute på et vann, syntes jeg at jeg hørte noen som ropte etter hjelp. Jeg legger ned kiten og roper til Margretha som står med telelinsa mi om hu ser noen folk mot et fjell. Det er helt whiteout og vanskelig å se forskjell på folk og steiner. Men rett under en 3 meter høy snøskavl så ser jeg en ski og det som ser ut til å være et menneske som vifter med armene.

Jeg vet ingenting annet enn at et menneske roper om hjelp. Spørsmålene er mange. Har det gått skred? Er personen alene? Hvor mange flere kan være borte? Har han varslet selv? Her kommer tiden hvor du ikke skal tenke, men handle. Jeg tar opp telefonen og bruker Hjelp 113-appen som sender posisjonen min i det jeg ringer, jeg sier navnet mitt og det jeg har sett. Jeg er flere hundre meter unna og vet ingenting. Her skal man ikke være redd for å ringe eller varsle en gang for mye.

De trykker på skredknappen og alle blir varslet. Jeg får hjelp av Margretha til å ta ned kiten, vi knabber til oss truger fra noen amerikanere og begynner å løpe mot stedet. Rett ovenfor personen henger det en snøskavl som gjør alt utrygt, hva hvis den løsner nå? Da blir personen tatt og vi er i faresonen. På vei opp har jeg brukt Norgeskart for å gi nøyaktig posisjon der personen ligger. Underveis ser jeg at personen er i bevegelse.

Endelig når jeg nærmer meg får jeg bekreftet det viktigste. Han var alene, og det var ikke skred. Han har falt ca. seks meter og trolig brukket armen. Jeg melder tilbake til AMK og da kan flere ressurser bli avblåst. Vi får kontakt og tar hånd om mannen, finner et passende sted til å ta imot helikopteret som er på vei. Jeg varslet 1553, 1632 landet Luftambulansen og satt ut lege. 1640 letter de med pasienten. I dag var det ikke livstruende skader, men det er ingen tvil om at Hjelp-113-appen redder liv og gjør det enklere for AMK å vite hvor du er. Ikke minst viktigheten å ha egen nødpeilesender eller telefon når du er alene i fjellet, bare flaks for denne mannen at han ble hørt og jeg og Margretha handlet raskt. Ta vare i fjellet!