Stiftelsen Norsk luftambulanse

Utviklingshelikopter: Fase 4

Det aller meste av det unike Utviklingshelikoptret er nå ferdig montert og installert, og om kort tid skal det opp i lufta for første gang.

Nå er helikoptret ferdig i produksjonslinjen og befinner seg på såkalt Flight Line, hvor maskinen blir klargjort for testflygning.

I januar var maskinen på final assembly line (FAL), hvor det ble flyttet fra stasjon til stasjon. Avionikk, installasjon av kommunikasjonssystemer og instrumenter, montering av frontruter, hovedgirkasse og motorer ble satt inn her.

Foto: Airbus Helicopters

Siden har helikoptret blitt lakkert i Stiftelsen Norsk Luftambulanses farger; rødt med gule detaljer, i tillegg til logo. Meier og deksler er satt på, og halebommen med halerotor er montert.

Det er ikke mange måneder siden helikoptret var et skall bestående av store komponenter. Nå er den svært avanserte cockpiten så å si ferdig, med det nyeste innen navigasjonssystemer og avionikk. Det som er den aller første versjonen av H145 med fem rotorblader er snart klar for takeoff.

Er du allerede støttemedlem, men vil bidra likevel?
Trykk her for å gi en gave!

Foto: Airbus Helicopters

Sertifisering og godkjenninger må på plass
Det er gjennomført en rekke systemtester, inkludert drivstoffsystemet. Etter planen skal helikoptret ut på standard testflygninger i juni, i tillegg til at det gjennomføres tester i lufta når tilleggsutstyr er installert i maskinen. Blant annet skal det flys spesifikke tester for alle tabletholdere, radaren, kommunikasjonssystemer og cockpitkamera.

Parallelt med produksjonen og testflygingen må en rekke sertifiseringer og godkjenninger på plass. Det er det europeiske luftfartstilsynet EASA som gir sitt godkjentstempel. Når alle godkjenninger er gitt, kan helikoptret klargjøres til overtakelse i tredje kvartal i år.

Går alt etter planen vil Utviklingshelikoptret være på plass i Norge i september. Da skal det brukes i forsknings- og utviklingsprosjekter slik at pasienter kan få enda bedre hjelp i fremtiden. Vi gleder oss!

Foto: Airbus Helicopters